Design concepts

Using the feedback received, SHIFT worked with local architect, Whitefish Architecture, to develop a conceptual shade structure design suitable for the public square space, presented in the images below.

To bring shade to the square, a repeating shade structure has been conceptually developed to enhance the space while bringing an identifiable element to the heart of uptown. The structures are focused on the south end of the square, working with existing infrastructure and other features, and accommodating the many events that happen in the space. These structures cast a dappled shade over the tiered seating and south end of the square. They may also incorporate accent lighting and could be utilized as features for special events. Beyond the structures, additional planting spaces are also being recommended along King Street to create a green edge to the square and expand on the existing street trees. To provide even more natural shade, additional tree planting is also being considered within the square’s existing raised planters.

These shade elements are intended to recall to the local heritage of uptown in a contemporary way, while introducing natural materials into the square and further enhancing the existing, well-used space. The form of the structures plays on the deconstructed form of a barrel, linking to the city’s historic distilling industry, and also capturing the natural form of a leaf and the natural heritage of the area. Materials would include structural steel framing and reclaimed wood that brings variety to the concrete space and softening the square overall. To further enhance the public space, additional shade trees and pockets of at-grade planting are proposed to complement the organic forms being introduced into the square. There are also opportunities to add wood tops to existing concrete seating to further soften the space.

1. Waterloo Public Square shade element concept view looking from King Street, a rendering of the new shade structures in Waterloo Public Square



The concept:2. Waterloo Public Square shade element concept view looking from south-east corner, a rendering of the new shade structures in Waterloo Public Square




3. Waterloo Public Square shade element concept view looking from north-east corner, a rendering of the new shade structures in Waterloo Public Square



Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link
<span class="translation_missing" title="translation missing: en-US.projects.blog_posts.show.load_comment_text">Load Comment Text</span>